Încep plățile pentru angajații aflați în șomaj tehnic

Azi, 24 august, încep plățile către angajatori pentru acordarea a 41,5% din câștigul salarial al fiecărei persoane aflate anterior în șomaj tehnic, care a revenit la muncă, transmite ministrul Muncii.
„Angajatorii trebuie să facă dovada plății contribuțiilor, unii trimit ceea ce trebuie, alții – nu. Cu aproape fiecare se discută personal. Sunt, în medie, 3-4 schimburi de mesaje cu angajatorii. Aceasta fiind perioada în care se procesează cererile pentru prima lună de acordare – iunie”, spune ministrul Violeta Alexandru.
Lista de probleme identificate la dosare, potrivit ministrului:
• angajatorii depun documente incomplete/incorecte. Nu atașează sau atașează incomplet documentele necesare verificării plății contribuțiilor. Lipsesc Ordinele de Plată, deși obligația este prevăzută în Cerere.• în multe situații, angajatorii comunică conturi eronate sau închise, fiind necesară o corespondență suplimentară cu aceștia. Nu una ci mai multe.• în multe cazuri, Declarația D112 la luna iunie cuprinde atât contribuțiile lunii iunie cât și contribuțiile aferente Șomajului Tehnic pe luna mai. Ne luăm timp, vorbim, rezolvăm.• sunt angajatori care au sume mari de plată pentru contribuții și atașează multe OP-uri (chiar și de ordinul sutelor). Aceste OP-uri trebuie adunate și verificate cu Declarația D112;• sunt angajatori care depun aceeași solicitare de două sau chiar de mai multe ori. Se verifică solicitare cu solicitare și se înlătură dublurile.• deși este prevăzut foarte clar în Ordonanță faptul că un angajator cu mai multe obiecte de activitate trebuie să opteze pentru una dintre cele 2 măsuri (Șomaj Tehnic sau măsura 41,5 %), totuși depun pentru ambele măsuri.
Amintim că o OUG în acest sens a fost adoptată de Guvern la finalul lunii mai. Plata se va face către angajatori prin ANOFM.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *